Rustige routes in de regio Arnhem
9 MAART 2021 - In en rond Arnhem heb je altijd reden om naar buiten te gaan. Ga kilometers lopen door stad en land. Of beesten kijken. Je hoeft niet ver te reizen voor de mooiste, en rustigste, avonturen. Via de website VisitVeluwe vind je ze makkelijk!
Arnhem is natuurlijk bekend om ‘een brug te ver’. De Slag om Arnhem dus, die in 1944 de Tweede Wereldoorlog voor Nederland had moeten beëindigen. Door de hele streek kun je de zogeheten Airborneroute volgen.
Airborne
De Noordelijke Perimeterroute van 4,0 kilometer volgt grotendeels de frontlijn van het geallieerde offensief in september 1944, de Slag om Arnhem of operatie Market Garden. Bij de Britse en Poolse luchtlandingen vanaf 17 september bij Ede, Wolfheze, Renkum en later Driel waren ruim 11.000 man betrokken. Ze kregen tegenslag na tegenslag en vanaf de eerste dag veel zwaardere Duitse tegenstand dan verwacht. De geallieerden verloren daardoor de slag.
Grote delen van de Britse eerste Airbornedivisie kwamen vast te zitten in Oosterbeek. Daar was de zogenoemde perimeter rondom hotel Hartenstein de laatste verdedigingslinie. Zelfs de Polen die in een uiterste poging in Driel landden en via een oversteek van de Rijn de Britten wilden ontzetten, mislukte.
Op de Ariborneroute kom je alles te weten over het plan, het verloop van de strijd en de terugtrekking van de troepen over de Rijn. Als je ook het zuidelijke deel van de route loopt, kom je het hele verhaal te weten.
Planken Wambuis
In natuurgebied Planken Wambuis tussen Ede en Arnhem heb je superveel afwisseling. Heide, stuifzand, gras- en bouwland en verschillende soorten bos. Aan het begin kom je langs een wildobservatiepost.
Soms kom je New Forest-pony's, Spaanse Sayaguesa-runderen tegen. De schapen van de kudde van de Ginkelse Heide eten het woekerende gras. Misschien zijn er lammetjes bij!
Baron van Spaenwegwandeling
Kasteel Biljoen in Velp is oorspronkelijk gesticht door Hertog Karel van Gelre. In 1662 kwamen zowel huis als landgoed in handen van de adellijke familie Van Spaen. Toen kreeg het ook zijn huidige vorm. Johan Frederik Willem van Spaen (1746-1827) hield zich bezig met de tuin- en parkaanleg.
Landgoed Biljoen en Beekhuizen waren destijds een geheel. Als een van de eersten in Nederland paste Van Spaen een nieuwe tuinstijl toe, de landschapsstijl. Laat je nu door de baron zelf meenemen op een wandeling door het Biljoen en Beekhuizen van omstreeks 1790.
Fietsroutes
Wat de fietsroutes betreft staat de tocht Het Blauwe Goud langs de IJssel op een. Die rondgaande route brengt je langs forten, kastelen, sluizen, gemalen, molens en industrie. Onderweg kom je door fraaie stadjes en dorpen. De start is in het centrum van Doesburg.
Deze fietsroute gaat door de gemeente Rheden in de Zuid-Oost Veluwezoom en het gebied tussen IJsselvallei en Veluwe.